Isnin, 24 Ogos 2009

Rindu Pada Ibu

Alhamdulillah selesai sudah Daurah Kitab Syamail Muhammadiyah di Mansurah..Empat kali pertemuan moga membuahkan kecintaan yang mendalam terhadap Baginda sallallahu alaihi wasallam.Menjadi sejarah buat saya kerana berpuasa pada hari yang pertama dan kedua di luar Kaherah sepanjang berada di Mesi.

Tepat jam 3 petang tamatlah Daurah tersebut bersamaan 23 Ogos 2009 bertepatan dengan 2 Ramadhan 1430H.

Layanan first class yang diberikan oleh al-Fadhil Ust Amirul(Pengerusi DPM Mansurah), Ust Adham dan Ust Zuhdi sepanjang bermalam di rumah mereka tidak akan dilupakan oleh kami selaku tetamu.

Mereka lebih dahulu mengamalkan sunnah menyambut tetamu berbanding saya sendiri.Seringkali diri ini terasa malu sendiri bila memikirkan terkadang diri sendiri tidak mampu melaksanakan sepertimana apa yang mereka laksanakan.

Hari kedua dijemput berbuka puasa di rumah Ust Tuan Azman( sahabat daripada Syubro) ditemani Ust Hafifi, Ust Amirul, Ust Adham dan Ust Asri.Makanan disediakan cukup menyelerakan.Ikan Bakar, ayam sambal, dan sayur masak lemak menjadi hidangan yang sangat menyelerakan.

Terima kasih juga diucapkan kepada Ustazah-Ustazah DPM Mansurah yang sudi memasak makanan kepada kami pada hari pertama. Layanan antum dan antunna kepada kami tidak akan dilupakan selamanya.

Rindu pada masakan ibu saya yang tercinta di kampung.Terus terang, sesedap manapun masakan orang lain , tetap tidak akan menyamai masakan ibu saya yang tercinta.Sentuhannya sangat berbisa malah memukau sesiapa sahaja yang merasainya.


Saya sangat tersentuh dengan mesej kiriman ibu kepada saya pada hari ini.

assalamualaikum anak mak,bila ramadhan datang.terasa diri ini semakin hampir dengan Nya,tetapi semakin jauh dng anak-anak.Dulu semua anak mak masih kecil,berbuka puasa & bersahur duduk keliling,tapi la ni ayah,natrah & nuqman saja peyeri hidangan dikala berbuka.nazrul nun diMesir,naddia di Universiti Malaya,2 hari sebelum hari raya baru dia balik,naqiyah di SMAP Labu,naufal di Bukit Mertajam.Tapi,Alhamdullillah dengan teknologi sekarang,dapat kita berbicara walaupun jauh beribu batu.Tapi tak sama kan,kalau ada bersama.Selamat menjalani ibadah puasa dan rajin-rajinlah menghafal AlQuran.wassalam.”

Saya juga rindukan mak dan ayah..Doakan dapat bersama tahun depan dapat berbuka puasa bersama menantu mak kat kampung ..hehe

2 ulasan:

  1. salam ziarah...sabar tuan,moga hajat anta tercapai

    BalasPadam
  2. salam ziarah..terima kasih :) aminn..doakan selalu ye..wassalam

    BalasPadam

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...